Облеклото за сън е отделна категория, когато става въпрос за мода, но до известна степен то е малко подценявано. Някои от нас може би са си мислили, че да имаш отделни дрехи вкъщи за деня и нощта – особено преди пандемията – е доста голям лукс. Но сега, когато границите между работата и почивката се размиват заради настройката за работа от вкъщи, в която се намират много от нас, се прогнозира ръст на продажбите на спално облекло (и облекло за почивка) през следващите години. Защо все повече хора инвестират в пижамата и дали носенето и действително има ползи за здравето, които чакат да бъдат открити?

Поглед към историята на пижамата

Преди да се опитаме да проучим ползите за здравето от спалното облекло, нека първо да се запознаем с него. Първата записана история на пижамите е „пряк резултат от британското присъствие в Индия“ през XVIII и XIX век. Това е бил вид облекло, което се е носело както от благородници, така и от селяни, като дори е надхвърляло половото облекло по онова време. Въпреки това то става по-популярно сред мъжете като форма на облекло за отдих.

През 20-ти век пижамите се превръщат в моден елемент, свързан с феминизма. Коко Шанел е една от най-известните личности, които носят пижами на публични места, превръщайки ги в символ на женското освобождение и безгрижен стил. В крайна сметка жените от всички слоеве на обществото откриват привлекателността на дрехите, предназначени за сън или за излежаване.

Защо е важно с какви дрехи спите

Сега идва въпросът: Какви са действителните ползи от спалното облекло, когато става въпрос за благосъстояние? Всъщност има няколко причини.

Една от тях  е, че смяната на дрехите преди лягане кара съзнанието да мисли, че трябва да се готви да се изключи и да се оттегли за деня. И независимо дали го осъзнавате, или не, този вид режим помага и за създаването на по-добро настроение като цяло. По-малко чувство на тревожност преди лягане, по-добър сън.

Движението също е много важно, когато става въпрос за съня. Ето защо носенето на по-малко стягащи дрехи, докато си вземате така необходимите затворени очи, също играе огромна роля, за да сте сигурни, че няма да бъдете обезпокоявани от каквато и да е форма на протриване или одраскване в процеса. Пижамите са създадени специално, за да гарантират, че това е възможно.

Макар че резултатите от добрия сън (т.е. по-добра кожа, естествено изчистване на токсините и т.н.) нямат пряка връзка с избора на спално облекло, може да се каже, че по-добрият сън се равнява на по-добро цялостно здраве. Преобличането на спалното облекло е много подобно на гримирането по начин, който помага на психиката ви, което след това може да се отрази на физическото ви здраве.

Работите от вкъщи по пижама? Може би трябва да преосмислите

Тъй като ефектите от спалното облекло са свързани по-скоро с психичното ни здраве, си струва да се отбележи, че носенето на пижама, докато работите от вкъщи, може да доведе до влошаване на когнитивните способности. Интересно е обаче, че не става въпрос за пижама, която влияе на продуктивността, а по-скоро за идеята, че няма правилно разделение между работата и почивката. Така че, въпреки че е удобно да започнете да се трудите по пижама, все пак ви препоръчваме да се обличате за работа, доколкото можете.

Несигурността дали ще можем да се върнем към това, което беше, може да бъде стряскаща. В края на краищата, кой би си помислил, че през 2019 г. рутинните ни дейности ще се променят толкова значително? Ето защо трябва да се помисли за намиране на радост и комфорт дори в най-малките неща, за да облекчим поне притесненията си. Един чифт пижама не носи всички отговори, но хей, това е начало.

Виж още по темата:

Какво да облечем в леглото

Най-добрите тъкани за нощно облекло

6 най-добри пижами при нощно изпотяване, за да ви е хладно през цялата нощ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *